Пребарувај по датум:
2023-07-13

Летен камп

Црвен крст на град Скопје, во рамки на проектната поддршка од Швајцарски Црвен крст за помош на лицата од Украина, реализираше летен камп. Кампот се одржа во Тренинг центарот “Солферино” и во текот на истиот беа реализирани многубројни активности за децата како креативни работилници, спортски активности, активности за социјализација, рекреативни активности. Во рамки на планираната агенда, реализирани беа и сесии со детски развоен психолог кои опфатија повеќе домени на детскиот развој каде што преку игра се стави акцент на емоционалниот развој на децата. За родителите беа организирани сесии со психолог со цел давање психо – социјална поддршка потребна за полесно справување сосите предизвици во новата средина.

Летниот камп помина во исклучително позитивна атмосфера и одлично расположение кое се забележуваше како кај децата така и кај нивните родители.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.