Пребарувај по датум:
2013-06-19

Летен камп

Во период од 09 – 14.06.2013 г. Црвен крст на град Скопје  Во соработка со Специјална болница Филип по трет пат  релизираа 5 дневен  летен  камп во хотелот Солферино – Струга на кој 10 обучени волонтери беа активна подршка.

Целта на овој камп е психосоцијална поддршка на 10 деца со вродени срцеви мани на возраст од 6 – 14 години како и психосоцијална поддршка на родителите чии деца живеат со овој проблем.

Она што претставува особено задоволство е близината која ја остварија волонтерите со децата и  што во текот на целиот камп владееше атмосфера исполнета со многу разбирање, почитување и позитивни емоции.

Соработката со децата и родителите продолжува и понатака преку клуб 10 и сите заедно ќе се залагаме за креирање на една посебна програма за работа со оваа целна група.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.