Пребарувај по датум:
2023-07-07

Летни активности

Волонтерите на Црвен крст на град Скопје често своето слободно време сакаат да го поминуваат со корисниците од дневниот центар за лица со интелектуална попреченост Пролет. Така беше и изминатиот период и токму за нив подготвија неколку летни активности.  Преку едукативни игри, прошетки, заедничко готвење но и многу музика и забава имаа можност да уживаат сите заедно. Она што на сите им остави посебен впечаток беше посетата на Baby Zoo каде со големо внимание и грижа ги хранеа нејзините жители. Благодариме на вработените од Зоолошка градина – Скопје што секогаш ги поддржуваат нашите активности , а посебно за љубовта која ја даваат на лицата со попреченост. Одделот млади и понатаму ќе дава поддршка на овие корисници најмногу во делот на нивна социјализација и дружење.

Работното време на Дневниот центар е од понеделник до петок од 08:00 до 16:00 часот, а истиот е лоциран на улица Пролет бр. 39, до Веро Џамбо.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.