Пребарувај по датум:
2021-07-09

Лицата во трето доба-позитивни примери

Заради пандемијата многу работи во нашите животи и нашето секојдневие се променети. Многу волонтери и корисници кои се дел од Центрите и Сервисите на Црвениот крст ги прекинаа своите ангажмани заради грижата за сопственото здравје, а со тоа и здравјето во заедницата.

Дневниот центар за лица во трето доба веќе неколку месеци е затворен, и само медицинските сестри ги посетуваат корисниците во домашните услови. Но, со намалување на бројките и со вакцинација, лицата во трето доба иницираат враќање кон редовните активности. Една од активностите се Чи-конг вежбите кои веќе два месеци, два пати неделно се организираат во Градскиот парк. Оваа активност повеќе од десетина години се практикува за корисниците на Дневните центри на Црвен крст на град Скопје.

За менталното здравје потребна е социјализација, физичка активност, спојување со природата, а сето тоа како „таен рецепт“ го знаат корисниците кои се редовни на Чи-конг вежбите.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.