Пребарувај по датум:
2008-09-15

Ликовна колонија Струга 2008 г.

Традицијата за одржување на ликовни колонии во организација на Црвен крст на град Скопје и оваа година го продолжи својот континуитет.

Во периодот од 25.08 – 05.09.2008 година во Центарот за едукација и рекреација – Солферино во Струга, се одржа ВИИИ- тата ликовна колонија. На истата учествуваа 14 академски ликовни уметници од Р. Македонија, Р. Србија и Р. Бугарија.

Организаторот (Црвен крст на град Скопје) за секој учесник имаше обезбедено платна, бои, растворители и останати материјали потребни за творечкиот процес. Уметниците беа слободни во изборот на техниките на творење и материјалите потребни за истото. До крајот на ликовната колонија секој учесник остави во трајна сопственост на Црвен крст на град Скопје по 3(три) слики со најразлични ликовни техники и стилови кои се нивно лично обележје.

Благодарност до сите учесници кои својот личен белег го оставија преку своите дела, и во името на хуманоста подарија дел од себе.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.