Пребарувај по датум:
2010-01-15

Магичен ден за децата

 

После успешно завршената акција во соработка со Рамсторе Малл, Клубот на млади при Црвен крст на град Скопје со собраните средства од акцијата изработи 60 пакетчиња,

кои беа поделени во 2 дневни центри за деца со церебрална парализа (Капиштец и нас. Железара.)Со цел оваа посета да биде што повозбудлива, покрај волонтерите од клубот на млади, центрите ги посети и магионичар кој изведуваше разни трикови и кој придонесе децата одлично да се забавуваат. Се создаде една пријатна атмосфера, огромно беше задоволството да се видат сите тие насмеани лица кои со големо внимание го следеа магионичарот Кристијан и се трудеа да научат по некој трик. На крајот од забавата Волонтерите освен пакетчиња на децата им поделија и пици кои во оваа пригода за нив ги донираше пицерија Густо. 

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.