Пребарувај по датум:
2017-04-10

Мече за секое дете

Мобилните тимови на Црвен крст секојдневно патролираат на потегот Лојане, Липково, Ваксинце каде најмногу има движење на лица кои се ирегуларни мигранти. Црвениот крст се обидува да им го олесни животот преку дистрибуција на храна, облека, суплементи за мали деца како и сѐ друго што им е потребно. Лекарите и парамедиците од мобилните тимови, секојдневно пружаат и медицински интеревенции и асистенции. Од неодамна, во Лојане се отвори и мала канцеларија која има посебен дел за поддршка на мајките и децата. Во неа тие може на момент да здивнат, да се заборави на секојдневието и да се погушка играчка-мече кое е симбол на детство за секое дете. Многу деца донираа играчки за децата од Сирија, Авганистан, Пакистан и од многу други земји кои патуваат за да стигнаат до некоја нивна дестинација, а истите се сега во прегратките на овие деца.

Оваа активност е реализирана со поддршка на UNICEF, Save the children и ECHO.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.