Пребарувај по датум:
2008-10-06

Младите на Црвениот крст на град Скопје вклучени во одбележувањето на месецот на борба против ракот на дојката

Соработката со организацијата Животна искра и оваа година ја продолжуваме со активности насочени во сферата на превентива и подигање на свеста за канцерот, едно од најраспространетите заболувања на денешницата.

Во активностите на ова поле не случајно се вклучени младите од клубот. Тие се активни промотори на здравјето, здравите животни навики и грижата за унапредување на здравјето без разлика на возраста.

Во рамките на одбележувањето на месецот Октомври – месец на борба против рак на дојка, младите од клубот со поддршка на жените од здружението Животна искра ги посетија пациентките оперирани од оваа болест на клиниките за торакална хирургија и онкологија. Во текот на посетата младите подарија цвет за секоја пациентка во знак на поддршка на нивната борба со оваа болест.

Клубот на млади и во иднина останува отворен за соработка со сите организации како активни промотори на здравјето и грижата за себе на секое поле.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.