Пребарувај по датум:
2011-08-28

Мобилни тимови на терен

Црвен крст на град Скопје по препораките на Министерсво за здравство а со финансиска поддршка на градот Скопје беше присутен на терен со своите мобилни тимови со цел помош и поддршка на населението.

На граѓаните им се делени шишиња вода, едукативни фалери со совети како да се заштитаат од топлото време и топлотните бранови и по потреба им е мерен крвниот притисок.
Мобилните тимови беа и се присутни низ најфрекфентните места низ градот, особено на главните улици каде циркулираат автобусите и има автобуски постојки на кои граѓаните го чекаат содветниот превоз. Тимовите се излезени на терен веќе во 11:00 часот додека пак нивното враќање е некаде околу 17:00 часот.
На 18 и 19 август (четврток и петок) на терен беа излезени два мобилна тима со по 3 волонтери, вкупно 6. И двата дена беа поделени по 96 флаши вода (0,5 литри).
На 23 и 24 август (вторник и среда) на терен беа излезени исто два тима, вкупно 6 волонтери и беа поделени по 120 флаши вода, вкупно 240 (0.5 литри).
Во четврток 25 август бројот на тимовите беше покачен, вкупно беа присутни 4 тима со 12 волонтери и беа поделени 46 пакети вода, односно 500 флаши вода.
И денеска 26 август, заради најавените покачени температури сме присутни на терен со 4 тима.
Бесплатната СОС линија за топлотните бранови 02/ 32 21 302 непречено функционира секој работен ден од 10:00 до 17:00 часот

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.