Пребарувај по датум:
2022-07-15

Моето срце во сите бои

Црвен крст на град Скопје, во соработка со Жан Митрев Клиника, во периодот од 1-7 јули, традиционално го реализираа летниот камп за деца со вродени срцеви аномалии (ВСА) ,,Моето срце во сите бои”. Согласно претходно подготвена програма, се реализираа активности за социјализација и дружење со децата како: утрински детски фитнес со физиотерапевт од клиниката, можност секој да го покаже својот талент, возење на кајак, работилници со психолози реализирани преку игра на кои учествуваа и волонтерите, еднодневна екскурзија во Вевчани  како и разни игри кои го задржуваа вниманието на децата и ги поттикнуваа активно да се вклучат во истите. Паралелно се реализираа едукативни работилници посветени на ВСА и нивното влијание врз натамошниот раст и развој на децата, како и групни и индивидуални работилници со доктори и психолозите од психолошката служба во клиниката.

Голема благодарност до Црвен крст Струга кои на децата на  забавен начин и преку вежби им ги доближија основите на првата помош.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.