Пребарувај по датум:
2011-05-04

Моето срце во сите бои

Проект за психосоцијална поддршка на деца со вродени срцево садови аномалии

Црвениот крст на град Скопје во рамките на програмата за здравствено превентивна заштита, започна со реализација на активности за помош и поддршка на деца со вродени и стекнати срцевосадови заболувања.
Во Македонија, последниве пет години се забележува пораст на бројот на лица кои имаат проблем со срцето и крвните садови, па од таму е и потребата од иницирање на проект за психосоцијална поддршка на децата со вродени срцеви аномалии.
Проектот се реализира во соработка со Специјалната болница Филип Втори, а финансиски е поддржан од Хјундаи, Кореа аутотрејд Македонија.
Во рамките на проектот веќе е реализирана првата работилница (обука) на 10 волонтери на Црвен крст на град Скопје и ООЦК на територија на град Скопје, кои ќе бидат активна поддршка на децата и нивните родители во текот на летниот камп кој се планира за месец Јуни.
Исто така испечатен е прирачник и боенка со наслов Моето срце во сите бои.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.