Пребарувај по датум:
2019-07-09

Мотивациско предавање

Во просториите на Европски Универзитет, реализирано беше мотивациско предавање на тема Крводарителство- зошто е важно да се дарува крв, кое претходи на планираната крводарителска акција за нивните вработени закажана за 31 мај. Предавањето беше во насока на запознавање на присутните со фактите за крвта, крвните елементи, начините за дарување крв како и улогата на Црвениот крст во овој процес. Присутните поставија низа прашања поврзани со темата, појаснети им беа предрасудите и нејасните прашања и покажаа интерес да даруваат крв на планираната акција во нивните простории која ќе ја реализира Општинската организација на Црвен крст Центар.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.