Пребарувај по датум:
2010-10-16

Нашиот позитивен пример

Во текот на месец септември волонтерите од клубот на млади при Црвен крст на град Скопје имаа собирна акција на половна облека.

Донацијата на истата се реализираше во рамките на неделата на  млади од 1-7 октомври. Детската облека беше донирана во центарот за деца од улица Шуто Оризари , а облеката за повозрасни во центарот за интеграција на  баратели на азил во РМ исто така во Шуто Оризари.

Кон оваа акција, со донација од облека, се приклучија и младите на СДСМ од општина Центар, а свој придонес  кон опремување на центарот за деца од улица даде и приватно училиште за странски јазици кои за оваа пригода донираа два половни компјутери , биро и столчиња.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.