Пребарувај по датум:
2022-01-04

Насмевки и подароци за лицата во трето доба

Во рамките на проектот “Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст нс град Скопје по повод престојните Новогодишни празници на ден 30.12.2021 се подарија 60 пакетчиња на штитениците на ЈЗУ Специјализирана болница за гериатрија и палијативна медицина “13 НОЕМВРИ” – Одделение  МАЈКА ТЕРЕЗА – Злокуќани. Поради состојба со пандемијата пакетчињата беа поделeни во дворот на домот со цел да ги заштитиме штитениците и со желба другата година да можеме заеднички да се дружиме и соработуваме во полно здравје.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.