Пребарувај по датум:
2019-03-04

Научно-стручна трибина „Современ систем на Цивилна заштита“

По повод Меѓународен ден на цивилна заштита, Дирекцијата за заштита и спасување со Филозофскиот факултет во Скопје организираше Научно – стручна трибина на тема „Сoвремен Систем на Цивилна заштита“, на која учество земаа професори од државните универзитети од нашата држава но и од регионот, a кои работат на на оваа проблематиката.

Црвен крст на трибината учествуваше во панелот „Намалување на ризици од катастрофи и кризно комуницирање“ каде претставникот на Црвениот крст досегашното исксуство го пренесе преку презентација ” Улогата на Црвениот крст во одговор при катастрофи и градење на капацитетите за отпорност на заедниците “.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.