Пребарувај по датум:
2013-02-06

Несекојдневен ден на Жичара

Минатиот викенд се случи застој на жичарата. Се направи гужва, паника заради големиот број деца и бремени жени кои тој викенд го избрале да уживаат во убавините на планината.

Членовите на тимот на планина, кои се обучени за пружање на Првата помош веднаш беше ангажиран и на едно лице му се пружи Прва помош.

Се изгледаше дека тука некаде се и ќе заврши. Но, тогаш примивме дојава од едно лице за група од 8 деца на возраст од 14 до 15 години кои залутале на планината.

Веќе се стемнуваше. Успаевме да воспоставиме врска со едно од децата и со големо внимание го следевме описот на пределот каде се лоцирани. Екипата тргна на терен. По неколку часовно барање децата беа лоцирана и мисијата беше успешна.

По 3 лица од Тимот на планина секој викенд и празник дежураат во Спасителната станица на Водно и ја обезбедуваат жичарата.

 Тимот месечно во просек има по 3 до 5 интервенции кои обично успешно завршуваат.

За реализација на нивните активности Тимот и Спасителната станица се поддржани од градот Скопје.

Телефонскиот број на кој може да побарате помош е 075/432 355.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.