Пребарувај по датум:
2014-08-28

НОВО ИСКУСТВО ЗА ВОЛОНТЕРИТЕ ОД ЦРВЕН КРСТ НА ГРАД СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

Оваа година, во периодот од 22-28.08.2014, за прв пат волонтерите на Црвен крст на град Скопје од Македонија земаа учество на работилница за анимиран филм во Врање, Србија.

Потребата за помош на ранливото населние, а со тоа и привлекување нови волонтери јавува потреба за користење на нови техники за промоција на организацијата и активностите. Преку оваа работилница младите имаа можност да совладаат различни техники за анимација, нивната креативност беше поттикната и се остави простор за лична надоградба и унапредување на тимските и комуникациски вештини. На работилницата беа изработени 3 анимирани филмови, а убавината во изработката на анимиран филм е во потребата од тимска соработка и градење на меѓусебна доверба со оние со кои се изработува истиот. Волонтерите по завршувањето на оваа работилница ќе имаат за задача да изработат анимиран филм за потребите на Црвен крст на град Скопје. Секако, оваа работилница најавува идна соработка помеѓу двете институции, Школа за Анимиран Филм, Врање и Црвен крст на град Скопје. Покрај учесниците од Македонија, учество земаа млади од Србија, Израел, Америка, Италија, Бугарија и Косово, а ментори на работилницата беа познати од анимтари од целиот свет како Гери Швартс(соработник на Дизни), Пенчо Кунчев(претседател на светска организација на аниматори), Анџело Армиеро итн. 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.