Пребарувај по датум:
2013-12-30

Новогодишни пакети со топла облека и храна за бездомниците

По повод новогодишните празници градоначалникот на град Скопје г-динот Коце Трајановски и Секретарот на Црвен крст на град Скопје, г-ѓа Сузана Тунева Пауновска го посетија Пунктот за бездомници во Момин поток и имаа прилика да поразговараат со корисниците и да им поделат новогодишни пакети со топла облека и пакети со храна.

За пријатна атмосфера и богата трпеза се погрижија и жените, кориснички на Дневниот центар за стари лица и центарот за помош во домашни услови кои донесоа домашно подготвена храна. Пунктот за бездомници во Момин Поток секој петок го посетуваат во просек 35 бездомници кои редовно можат да се искапат, да добијат чисти алишта и да добијат услуги од лекар, социјален работник и психолог. Со овие лица континуирано се работи со цел да им се помогне да се интегрираат во општеството, а за што е потребно големо вложување и истрајност. Оваа година 7 лица успеаа да најдат работен ангажман и да се интегрираат во општеството. 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.