Пребарувај по датум:
2022-03-15

Обука за реалистично прикажување на повреди.

Во период од 11-13 март во тренинг центарот “Солферино” во Струга се оддржа Обука за реалистично прикажување на повреди.

Обуката  е спроведена во рамките на  годишниот план на одделот Подготвеност и дејстување при катастрофи на Црвен крст на град Скопје и имаше за цел надградување на човечки капацитети.

Учесници на oбуката беа 10 волонтери од Тимот за одговор при катастрофи и 5-те ООЦК на територија на град Скопје.

Тенденцијата е во иднина ваквиот тип на едукации и обуки да станаат традиционални, а со тоа што поголем број на волонтери да бидат едуцирани.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.