Пребарувај по датум:
2019-11-29

ОДБЕЛЕЖАНА НЕДЕЛАТА НА СТАРИ ЛИЦА 2019

Црвениот крст на град Скопје традиционално под мотото СИТЕ СМЕ НИВНИ ДЕЦА ја одбележа Неделата на грижа на стари лица од 18-24 ноември. Истата се одбележа во рамките на социјалниот сервис ,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“ кој е поддржан од страна на Град Скопје и Албиз Фондација. Во рамките на оваа недела се реализираа следните активности: Национална конференција на тема „Здраво стареење и социјални сервиси за стари лица”, дружба со Етно хор „Серенада” и штитениците од домовите за стари лица „Мајка Тереза” и „Вита Ве”, посета на дневниот центар за стари лица од страна на кориснициот од Центар за деца со церебрална парализа, пунктови за здравствено превентивни прегледи на три јавни локации и Фестивал на пензионерски хорови.
Преку канцеларијата на Црвен крст во с.Лојане се организираше средба со жените од селото на кои им се направи преглед (мерење притисок и шеќер) и им се дадоа совети за исхрана, добија информации за шеќерна болест, кардиоваскуларни и пулмонарни заболувања и реуматоиден артритис.

Преку сите овие активности директно се допре до околу 1500 лица кои живеат на територијата на град Скопје

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.