Пребарувај по датум:
2011-06-12

Одбележан 01 Јуни – Ден на згрижувачки семејства

Во рамките на проектот поддржан од Комерцијална банка, Црвениот крст на град Скопје во соработка со Меѓуопштинскиот центар за социјална работа Скопје,

на 01 Јуни традиционално го одбележува Денот на згрижувачки семејства.

Оваа година настанот се реализираше на 01 Јуни на платото пред спомен куќата на Мајка Тереза. На просторот беа поставени маси и столчиња на кои децата и волонтерите на Црвениот крст реализираат креативни работилници (цртање, боење, изработка на накит, оригами), а за забавата се погрижија Јана и Виктор- ѕвездите од ИДОЛ, кои поминаа убави момент на дружење и забава со децата.
За сите деца Црвениот крст на град Скопје подготви маички, а во соработка со Меѓуопштинскиот цента за социјална работа обезбедени беа и повеќе донации за дечињата и за згрижувачите.
Со овоја настан навистина придонесовме да се побудат повеќе детски насмеки, а традицијата со сигурност ќе ја продолжиме и наредните години.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.