Пребарувај по датум:
2021-10-04

Одбележан Меѓународниот ден на старите лица

По повод Меѓународниот ден на старите лица-1 октомври, Црвен крст на град Скопје организираше низа активнности со кои се одбележа и реотварањето на Дневните центри за стари лица, со следење на сите мерки и протоколи за заштита од Ковид-19.

Во дневниот центар во ДХО „Даре Џамбаз” се реализираше здравствено-превентивна активност за мерење гликемија, крвен притисок и сатурација. Активноста ја посетија повеќе од 50 корисници од дневните центри, а воедно за секој корисник

следуваа гратис суплементи.

👉🏻 Исто така се реализираше креативна работилница на која учествуваа 6 корисници и изработија креативни украси по повод одбележување на денот.

Град Скопје, еден од нашите дологогодишни поддржувачи, денот го одбележа со организирање на музички настан – матине во Градскиот парк, на коешто учество земаа 35 корисници од дневните центри на Црвениот крст.

Сите корисници со големо задоволство присуствуваа на активностите и воедно среќни дека повторно им се пружа можност за заедничка дружба и социјализација.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.