Пребарувај по датум:
2023-12-13

Одбележан месецот на борба против зависности

Преку реализација на едуктивни предавања во 10 средни училишта на територија на град Скопје, во соработка со ООЦК на територија на град Скопје, го одбележавме месецот Ноември како месец за борба против зависности. На едукациите акцент беше ставен на опасностите кои произлегуваат од зависноста од алкохол, цигари и наркотици како и превенција од консумирање.

Пристапот на едукаторот, поранешен припадник на МВР со долгогодишно искуство на темата, предизвика голем интерес кај учениците кои имаа низа прашања и по секоја едукација беше отворена дискусија поврзана со секојдневните предизвици со кои се судираат младите.

Значењето на ваков вид едукативни работилници е големо, бидејќи превенцијата е важен сегмент во работењето на Црвениот крст, посебно сегментот за подигнувањето на свеста кај младата популација со која често остваруваме интеракција.

Преку едукативниите предавања опфатени беа 360 ученици, како и дел од наставниот кадар кој присуствуваше на истите. За сите нив, приготвени беа подароци кои се дистрибуираа по едукациите.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.