Пребарувај по датум:
2013-05-08

Одбележување на 8 мај

На Денот на Движењето на Црвениот крст и Црвената Полумесечина, 08 Мај, Министерот за Здравство г. Никола Тодоровски го посети Дневниот центар за крводарители и подели благодарници на крводарители од ООЦК на територија на град Скопје со над 100 крводарување со што на симболичен начин  им оддадеме признание за нивната хуманост и хуманитарна акција преку чинот на дарување крв.

Имајќу во предвид близината на Двата центри, Центар за крводарители и Дневен центар за стари лица, посетата на Министерот се искористи и за посета и промоција на Дневниот центар за стари каде тој лично имаше можност да разговара со старите, за нивните потреби и нивното секојдневие.

Во иднина Министерство за здравство ќе обезбедува дневни весници на дневна основа како и бесплатни месечни прегледи во самиот центар. 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.