Пребарувај по датум:
2023-02-21

Одбележување на денот на лозарите со корисниците од дневните центри за стари лица

Како една од многуте активности што се реализираат во дневните центри за стари лица при Црвен крст на град Скопје, во месец февруари по повод 14 февруари денот на лозрите и празникот Св. Трифун една од активностите беше и прошетка во Кавадарци и посета на семејни винарии. Корисницте на настанот имаа можност да се запознаат со историјата и квалитетот на нашите вина како и традицијата што налага на овој ден корење на лозје.

Голема благодарност до домаќините на винарија „Ерос” што ги отворија вратите за нашите корисници и одблиску го презентираа процесот и техники за подготовка на квалитетно вино, историјата на нивната винарија и начинот на собирање на грозје од нивните лозја.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.