Пребарувај по датум:
2021-12-03

Одбележување на Меѓународниот ден на лица со попреченост

По повод 3 декември-Меѓународен ден на лица со попреченост, Црвен крст на град Скопје организираше дружење со корисниците од Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост “Пролет” и корисниците од Центарот за церебрална парализа.

Во киното Cineplexx  во  City Mall,  го гледаа филмот Clifford и уживаа во друштво на волонтерите. По завршување на филмот, кој го следеа со големо внимание, ни се придружи бендот 2Be кој  отсвири и отпеа неколку песни по нивна желба.

Благодарност до кино Cineplexx кои ни овозможија да имаме исполнето и весело дружење, но и на поинаков начин да го одбележиме денот на лица со попреченост како и родендените на двата дневни центри.

Активноста е една од многуте кои Црвен крст на град Скопје ги имплементира во рамки на проектот поддржан од Комерцијална банка, а е во насока на поддршка и социјална инклузија на лицата со попреченост.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.