Пребарувај по датум:
2022-10-20

Одбележување на Недела на борба против шеќерната болест

Секоја година традиционално се посветува на одбележување на Неделата на борба против Шеќерната болест (10 – 16 Октомври) како најчесто ендокринолошко заболување со тенденција на постојан пораст. По тој повод се одржаа низа активности како мерење шекер во крв на лицата во Прифатните и транзитните центри, во пунктот за бездомници и едукации.

Во дневните центри за стари лица во ДХО Даре Џамбаз и ООЦК Чаир се организираа општи медицински прегледи каде корисниците имаа можност да го проверат шеќерот во крвта  да измерат крвен притисок и сатурација.

 На 14ти октомври во ООЦК Чаир корисниците од трите дневни присуствуваа на предавање на тема „Заштита и превенција од шеќерна болест” како и запознавање со здрави намирници, подготовки и дегустација на здрави оброци со нутриционист Цвета Динева.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.