Пребарувај по датум:
2022-04-27

Одбележување на “Недела на солидарност”

Волонтери, активисти, хумани луѓе… тоа се корисниците од дневниот центар за стари лица и активот на жени од ЗП „Солидарност” – Аеродром. Тие се вклучија во активности на “Недела на солидарност” која се традиционално се одбележува од 18 до 22 април.

Во трите дневни центри се организираше собирна акција на прехранбени продукти за подготовка на пакети за социјално ранливи семејства и готвена храна подготвена од вештите раце на корисниците и активистките. 

Вкупно се подготвија 165 оброци и беа доставени до пунктот за бездомници на Црвен крст и беа наменети за бездомниците.

Тие се позитивен пример дека секогаш се наоѓа начин да се подаде рака.

Проекетот „Дневен ценатр за стари лица и ценатр за давање помош во домашни услови” и Пунктот за бездомници се поддржани од Град Скопје.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.