Пребарувај по датум:
2021-09-28

Одбележување на ПХВ недела (Промоција на хумани вредности)

Волонтерите на Црвен крст на град Скопје, ја одбележаа ПХВ неделата која традиционално се одбележува од 21-27 септември. Според дадените насоки, младите подготвија две друштвени игри и предизвици поврзани со Црвен крст.

Игрите покрај добрата забава претставуваат одлична можност за младите да ги обноват своите знаења но и дополнителна мотивација да научат нешто повеќе во областа на Црвениот крст.

Како што вели и насловот на сложувалката ,, Со хуманост се расте” волонтерите на Црвен крст се позитивен пример за своите врсници но и идни генерации како правилно да ги негуваат вистинските вредности.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.