Пребарувај по датум:
2020-10-05

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА СТАРИТЕ ЛИЦА

Во рамките на социјалниот сервис „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” по повод одбележување на Светкиот ден на старите лица 1 Октомври се реализираа три работилници водени од психотерапевт на тема „Рано закрепнување во пандемија на КОВИД-19 кај лица во трето доба” поддржани од Швајцарски Црвен крст. Обуките беа наменета за стручна служба, волонтери, волонтери од мобилни тимови, негуватели, помагатели и персонални асистенти што работа со лица во трето доба. Целта на овие работилници е зајакнување на капацитетите на учесниците кои работат со стари лица за помош и поддршка за време на КОВИД-19 и пост-КОВИД-19.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.