Пребарувај по датум:
2020-12-01

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА НЕДЕЛА НА СТАРИ ЛИЦА „СИТЕ СМЕ НИВНИ ДЕЦА”

Црвен крст на град Скопје во рамките на социјалниот сервис „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” од 16 до 22 ноември 2020г. ja одбележa „Недела на грижа за стари лица” . Погодени од панедемијата на КОВИД – 19 оваа година со модифицирање на активностите се одбележа неделата за најранливото населние лицата во трето доба. Со формирање на 5 мобилни тимови односно вкупно 10 волонтери даваа поддршка на лицата во трето доба за набавка на продукти од маркет, административна поддршка, набавка на лекови, придружба на лекар, мерење на гликемија и крвен притисок и сл. Во текот на неделата на стари лица вкупно побараа помош 119 лица во трето доба. Социјалниот сервис продолжува во континуитет да дава поддршка за најранливото население погодено од пандемија на КОВИД – 19. Активноста се реализираше во соработка со Црвен крст на Република Северна Македонија и UNFPA.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.