Пребарувај по датум:
2021-05-12

ONLINE КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМА: ИНФОРМИРАЈ СЕ! ТВОЕ ПРАВО, ТВОЈА СИГУРНОСТ!

Поддршка од страна на Црвен крст на град Скопје во процесот на вакцинација

На 11.05.2021 во рамките на Неделата на Црвен крст на РСМ, Црвен крст на град Скопје, со поддршката на Швајцарскиот Црвен крст, организираше online конференција на тема: Информирај се! Твое право, твоја сигурност! со д-р.Кунгуловски. Конференцијата имаше за цел овозможување на правото на пристап до информации од проверени извори за сите граѓани, а поврзани со вакцинација против КОВИД-19.

Граѓаните од целата држава имаа можност да поставуаат прашања директно до д-р.Кунгуловски на самиот настан и пред настанот преку фрома за пријавување. Настанот беше посетен од страна на 100 учесници а до ЦКГС пристигаа повеќе од 80 прашања.

ЦКГС смета дека одлуката за вакцинација е индивидуално право на секој од нас, земајќи ја во предвид колективната одговорност и поддршката која Црвениот крст во целиот свет ја дава на процесот на имунизација.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.