Пребарувај по датум:
2020-10-19

Отворен Дневниот центар “Пролет”

Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18-годишна возраст „Пролет“ на Црвениот крст на Град Скопје за корисниците ќе биде повторно отворен од денеска, 19 октомври (понеделник). Дневниот центар ќе се придржува до протоколите и мерките дадени од страна на Министерството за здравство.

Родителите ќе ги оставаат своите деца пред влезната врата, од каде вработените и волонтерите ги превземаат корисниците. При влез ќе им се мери температура, ќе се врши дезинфекција на раце а при престојот внатре ќе се користат хируршки калци на чевлите. Вработените и волонтерите ќе носаат маска или визир за цело време во просториите на центарот.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.