Пребарувај по датум:
2021-12-07

Отворен Едукативен тренинг центар за обука на возрасни во Скопје

Едукативен тренинг центар за обука на возрасни наменет за програмите за обука кои ги води Црвениот крст на град Скопје денес се отвори во нови простории.

Центарот е обновен и отворен во рамки на проект поддржан од Австрискиот Црвен крст и Австриското министерство за социјална работа.

На самото отворање се нагласи поддршката од Министерството за образование и наука, центарот за образование на возрасните, како и партнерите кои обезбедуваат силна поддршка за развој на посебни верификувани програми на Црвениот крст за обука на возрасните за стекнување на знаења, вештини и компетенции и создавање на квалитетна и конкурентна работна сила на пазарот на трудот со што се придонесува во зголемување на вработливоста, а со тоа и придонес во економскиот, општествениот и личниот развој.

На отворањето на центарот се обратија генералниот секретар на Црвениот крст на Република Северна Македонија д-р Саит Саити, Секретар на Црвен крст на град Скопје г-ѓа Сузана Тунева Пауновска и Министерката за образование и наука г-ѓа Мила Царовска.

Тренинг-центарот при Црвениот крст на град Скопје е верификуван провајдер од страна на ЈУ Центар за Образование на возрасни за следните програми:

  • негувател/ка за помош и нега на стари лица и лица со попреченост;
  • палијативен/а негувател/ка на изнемоштени лица;
  • асистент за нега на лица со Алцхајмерова болест;
  • личен асистент на лица со попреченост;

Од големо значење е отворањето на ваков вид на едукативни центри за обука, преку кои се обезбедува висок квалитет на учење и можности за стекнување на квалификации во согласност со потребите на населението.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.