Пребарувај по датум:
2017-12-29

Пакети со храна и Новогодишни пакетчиња за убави празнични денови

Просториите на Црвениот крст на град Скопје во текот на последните две неделни од оваа година беа место за поврзување на сите оние кои сакаат да дадат подароци и да споделат радост со сите оние кои бараат помош и поддршка. Во деновите за радост беа поделени 56 новогодишни пакетчиња од страна на Масит – Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии за дечињата сместени во ЈУ „Ранка Милановиќ“ и 114 новогодишни пакетчиња од страна на ИТД Македонија за дечињата од семејтвата во ризик, корисници на услуги на Црвениот крст. Неколку семејства добија пакети со храна од питомците, студенти во втора година на Воената академија, а за 90 семејства во ризик Црвениот крст подели и семејни пакети со храна со кои тие ќе можат да поминат убави моменти за време на Новогодишните празници.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.