Пребарувај по датум:
2017-07-17

Пехар во рамките на ЦКА-ПХВ програма-2017 година

Се оддржа 7-ма по ред манифестација-ПХВ пехар, кој има за цел промоција на програмата и на младите од онаа Општинска организација на Црвен крст који што изработиле најголем број на проекти оценети со сонце.

Оваа година беа изработени 173 мали проекти од кои 26 беа оценети со фаза сонце, а овогодинешните добитници на ПХВ Пехар се општинските организации на Црвен крст Гостивар, Куманово и Карпош.

Во преполна сала во Музејот на град Скопје беа врачени покрај пехарите и благодарници за оние организации кои изработиле мали проекти кои направиле трајни промени во заедницата.

Честитки за сите кои беа дел од овогодишната програма.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.