Пребарувај по датум:
2023-06-16

Пехар за Црвен крст Куманово, Кавадарци и Делчево

Во рамките на ПХВ програмата, на 16 јуни во х.Мериот- Скопје, на Црвен крст Куманово, Кавадарци и Делчево им беше врачена награда за освоено прво место и Пехар за постигнати најдобри резултати во овогодинешната ПХВ програма. Од вкупно 151 мал изработен проект и 25 проекти со сонце, овие три Општински организации на Црвен крст покажаа најдобри резултати, односно изработија по три проекти со сонце.

И општинските организации на Црвен крст Тетово, Гевгелија, Пробиштип, Охрид, Кочани, Демир Хисар, Ресен, Велес, Неготино, Радовиш, Чаир, Кисела Вода добија благодарници за проекти изработени со сонце.
Црвен крст Тетово, доби посебна благодарница која се доделува за прв пат, за изработен проект со сонце кој имаше забележлива промоција на национално ниво.
На настанот се обрати и генералниот секретар на Црвен крст на РСМ г. Саит Саит, кој заедно со Раководниот одбор, дава поддршка за имплементација на програмата.

Сите 1.056 вклучени младинци вложија 30.185 волонтерски часови и покажаа дека се лидери во хуманоста. Правеа лулашки за лица со посеби потреби, реновираа куќи, садеа дрвја, реновираа соби, правеа паркови со клупи за дружење, работеа на интеркултурни проекти, собираа пари за различни операции на деца кои имаа потреба од истото….го олеснуваа секојдневието, помагаа и менуваа животи на подобро.

Тие ја сменија својата дневна рутина, излегоа од својата комфорна зона и станаа подобра верзија од самите себеси.

Честитки за сите вклучени во овогодинешниот ПХВ циклус за постигнати резултати на локално, а со тоа и на национално ниво.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.