Пребарувај по датум:
2013-03-13

Пензионерките од Дневен центар ДХО Даре Џамбаз мотиватори на уличните продавачи на списанието „Лице в лице“

Околу 15 пензионирани жени на отворен форум, а по повод 8ми Март ги споделија своите животни и работни искуства со продавачите на активистичкото улично списание „Лице в лице“ во Дневниот центар за стари лица во ДХО Даре Џамбаз.

Продавачите на списанието се лица припадници на социјално загрозени семејства, бездомници и деца од улица.

Денот помина во знакот на меѓугенерациската соработка и предавање на животното искуство кое го носат жените во трето доба и се во насока на подобрување на социјалниот живот на овие лица.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.