Пребарувај по датум:
2022-09-27

ПХВ подготвителна работилница

Од 23 до 25 септември во центарот Солферино, Струга се одржа ПХВ подготвителната работилница. 22 инструктори, искусни и долгогодишни волонтери, по две години онлајн работа, имаа можност да се видат и да продложат таму каде застанаа пред пандемијата. Целите на работилницата беа прегледување и евалуирање на 120 мали ПХВ проекти изработени од страна на 800 младинци од ООЦК, евалуација на сработено во изминатите две години, градење на стратегија за ПХВ програмата за 2023 година како и мотивирање и уважување на ПХВ тимот за понатамошна работа и поддршка.

#redcross #phv2022

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.