Пребарувај по датум:
2021-01-22

Почеток на ЦКА-ПХВ програма

Вчера вечер со почеток во 18.00 часот се оддржа првата ЦКА-ПХВ работилница за 2021 година. Со тоа се започна новиот ПХВ циклус кој оваа година ќе има за цел зајакнување на капацитетие на младите низ целата земја. Промената следеше како резултат на Ковид-19 и неможноста младите да работаат заедно и во групи, а со цел зачувување на нивното и здравјето на заедницата. На вчерашната работилница која беше вовед во новиот модел и обука за дисеминација присуствуваа 165 млади од повеќе општински организации на Црвен крст.

Во текот на 2021 година ќе бидат реализирани вкупно 40 работилници и тоа секој четврток во исто време. Од вчерашната работилница, 91% младите се изјаснија дека работилницата за нив беше корисна, а 100% дека ќе ги препорачаат работилниците на своите врсници.

Продолжуваме понатака. Веќе следната недела е најавена темата “Работа со волонтери и градење на тим”.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.