Пребарувај по датум:
2020-01-17

Поддршка на корисниците

На 16 јануари 2020 година, корисниците и вработените од новоотворениот Дневен центар за интелектуална попреченост над 18 години “Пролет”, го посетија градоначалникот на Општина Центар, г. Саша Богдановиќ.

Го запознаа градоначалникот со програмските активности на центарот, како и за посебните креативни работилници кои имаат за цел поголема социјализација и интеграција на корисниците во општеството.

На големо задоволство на корисниците, преку видео повик градоначалникот го контактираше кошаркарот Перо Антиќ, кој им посака добредојде и успешна понатамошна работа во центарот, а кој вети дека лично ќе го посети центарот и корисниците.

Дневниот Центар “Пролет” активно работи секој работен ден од 8:00 до 16:00 часот, со локација на ул. Пролет бр. 39, до Веро Џамбо.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.