Пребарувај по датум:
2020-10-29

ПОДДРШКА ОД ГЕРМАНСКИ ЦРВЕН КРСТ – ДИСТРИБУЦИЈА НА ПАКЕТИ ХРАНА И ХИГИЕНА

Во рамките на прокетот „Дневен центар за стари лица и  центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град Скопје со поддршка на Германски Црвен крст во период од 21-28.10.2020г. се поделија  150 пакети храна и 150 пакети хигиена на социјално загрозени коринсици од социјалниот сервис. Опфатени беа 127 корисници кои се посетуваат во домашни услови во 9 општини во кои ги нудиме нашите услуги и тоа: Центар, Кисела Вода, Карпош, Ѓорче Петров, Чаир, Бутел, Шуто Оризари, Аеродором и Сарај, и 23 активни корисници во Дневните центри за стари лица (ДХО Даре Џамбаз, ООЦК-Чаир и Сарај).

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.