Пребарувај по датум:
2021-08-16

Поддршка во осум поликлиники во Скопје

Покрај веќе постоечките поликлиники Букурешт, Јане Сандански, Чаир и Шуто Оризари, Црвен крст на град Скопје продолжува со континуирана поддршка на Министерство за здравство во процесот на вакцинација/ревакцинација и на новите пунктови.

Од минатата недела волонтерите се ангажирани и во поликлиниките Бит Пaзар, Ченто, Ѓорче Петров и Драчево.

Вкупно 34 младинци, во две смени, даваат административна и логистичка поддршка но и помагаат на граѓаните, на лица со попреченост, стари и немоќни како и на малолетни лица пријавени за доброволна вакцинација, за непречено одвивање на целиот процес.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.