Пребарувај по датум:
2023-09-18

Поддршка во заедницата

Компанијата Сава Осигурување, како општествено одговорна компанија, уште еднаш покажа дека грижата за заедница е нејзин приоритет. По повод јубилејот, 30 години успешно функционирање, таа пренамени средства за поддршка на функционирањето на Пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје.

Со Сава Осигурување имаме долгогодишна традиција на соработка која се реализираше преку крводарителски акции, собирни акции, преку поддршка на Социјалното претпријатие Копче како и поддршка на Пункот за бездомни лица.

Нека ваквиот пример биде поттик и за останатите компании да направат промени во заедницата каде делуваат.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.