Пребарувај по датум:
2020-10-06

Поддршка за Скопски маратон

И оваа година поддршка за Скопски маратон реку обезбедување на настанот со екипи за укажување на прва помош. Повеќе од 30 волонтери, професионалци, лекари и парамедици беа на своите позиции и пружаа помош каде беше потребно. 70 волонтeри од Клубот на млади на Црвен крст на град Скопје, Црвен крст на РСМ ОО Кисела Вода, Црвен крст на РСМ ОО Центар, волонтираа со цел подобра и поуспешна организација на овој препознатлив настан.

Голема благодарност за волонтерите и професионалците од Црвен крст на град Скопје за професионалност за време на обезбедувањето на настанот. Честитки и за екипите на Брзата помош на град Скопје и благодарност за добрата соработка.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.