Пребарувај по датум:
2017-07-17

Поделени пакети за социјално загрозени корисници

Во рамките на проектот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“ при Црвен крст на град Скопје, во дневниот центар во општина Сарај по повод празникот Рамазан Бајрам се доделуваат пакети за социјално загрозено население. Во период од 20ти јуни до 1ви јули ќе бидат поделени триесет пакети со храна од Црвен крст на град Скопје. Во хуманитарната акција со прехрамбени продукти учествуваа и маркетот Дати и компанијата Тиамо.

Хуманитарната акција се реализира од отварањето на дневниот центар во Сарај, во континуитет секоја година, со цел да се помогне на корисниците и разубават празничните денови.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.