Пребарувај по датум:
2022-01-17

Помагатели низ бројќи за 2021 година

Социјалниот сервис ,,Помагатели на ранливи целни групи на корисници’’ дава помош и поддршка за подобрување на квалитетот на животот на лица со попреченост.

Изминатата година 77 корисници при спроведена евалуација се изјаснија дека се чувствуваат многу подобро и посреќно откако се вклучени во овој сервис.

Помагателите и волонтерите на терен дадоа огромен придонес за заедницата , односно реализираа  43204 часа асистенција ,помош и поддршка во секојдневните обврски кај корисниците.

Социјалниот сервис ,,Помагатели на ранливи целни групи на корисници’’ е одличен пример во општеството кој се имплементира од страна на Црвен крст на град Скопје со поддршка од Град Скопје.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.