Пребарувај по датум:
2022-05-30

Посета на Археолошки музеј

Во рамките на социјалниот сервис “Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град Скопје, лицата во трето доба односно активните корисници од дневните центри за стари лица на ден 27 мај 2022г. заедно со стручната служба го посетија Архелошкиот музеј на РСМ. Корисниците имаа можност да видат голем број архелошки предмети откриени со археолошки истражувања на целата територија на државата уште од 1924 година. Целта на оваа активност беше да се едуцираат и социјализираат лицата во трето доба како и да се посети оваа најзначајна и најстара музејска установа,  воедно како организација да споделиме внимание кон нашите корисници.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.