Пребарувај по датум:
2007-03-01

Посета на Бугарија

На 21.09.2007 беше одржана ЦКА-ПХВ презентација пред колегите од Националното Друштво на Р.Бугарија во Софија. Презентацијата се одржаа на нивно барање заради заинтересираноста за нашата програма.

Во текот на презентација присутните имаа можност да се запознаат со програмата од повеќе перспективи.Од страна на учесник преку презентацијата на учесник, и од страна на спроведувач (целата слика за ЦКА-ПХВ ) преку презентацијата на ауторот на програмата. Беа презентирани националниот циклус на ЦКА-ПХВ кој се состои од 10 модули и интернационалнот циклус кој опфаќа 4 модули.
Интересни беа прашањата од страна на нашите домакини околу начинот на финансирање и организирање на проектот што ја покажува нивната сериозна заинтересираност за спроведување на проектот во нивното национално друштво.
Во текот на дводневната посета на Црвен Крст на Р.Бугарија имавме можност да се запознаеме и со претседателот на Националното Друштво, кој ја покажа заинтересираноста на нивното Н.Д за имплементирање на проектот, и потпишување на анекс за превземање на програмата.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.