Пребарувај по датум:
2023-11-14

Посета на Црвен крст Телемарк-Норвешка

Во периодот од 08 до 12 ноември, делегација на Црвен крст на град Скопје беше во посета на Црвен крст Телемарк- Норвешка. Делегацијата беше составена од 8 члена- двајца стручни работници при Црвен крст на град Скопје и 6 волонтери од тимот за одговор при катастрофи, негувател од Нега центар – Карпош, помагатели на ранливи целни групи, парамедик и волонтер во Дневен центар за стари лица.

За време на посетата, делегацијата имаше можност да се запознае со работата на националната канцеларија на Црвен Крст – Норвешка во Осло како и со работата и активностите на канцеларијата на Црвен крст – Телемарк, лоцирана во Поршгрун.

Делегацијата имаше можност да ја посети ,,Куќата на Анри Динан’’ (Henrys House), место за млади, каде што делегацијата доби информации за целиот концепт за работа со млади од Телемарк.
Црвен крст на град Скопје имаше можност да ги претстави своите активности, приоритетите и областите на делување пред 190 волонтери од Телемарк на настан во Лангесунд каде што волонтери од областа Телемарк имаа заедничка викенд дружба.

Оваа соработка со Црвен крст Телемарк се должи на потпишаниот меморандум за Твининг соработка од 2016 година.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.